Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Matolcsy utolsó lehetősége? -
  2011-03-02 21:38:21, szerda
 
  Matolcsy utolsó lehetősége? - repülhet Orbán jobbkeze?
2011. március 2. 08:13:02

Kétséges a Széll Kálmán Terv sikere, továbbra is hiányzik az alapvető rendszerek finanszírozhatósága és fenntarthatósága - jelentette ki a ma.hu-nak Kiszelly Zoltán. Szomszéd Orsolya a Nézőpont Intézet elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági miniszterek korántsem mindig töltik ki a ciklust, ha valami rosszul sül el.

Kedd délelőtt ismertette Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Orbán-kormány gazdasági programját, a Széll Kálmán Tervet. A ma.hu politológusokat kérdezett.

Végre konkrét dátumok, amiket be is kell tartani

Ez Matolcsy György utolsó lehetősége - reagált Kiszelly Zoltán a ma.hu azon felvetésére, mely szerint mi az üzenete annak, hogy nem Orbán Viktor, hanem Matolcsy György jelentette be a Széll Kálmán Tervet. A politológus emlékeztetett, a miniszterelnök a gazdasági akciótervet és a válságadókat is személyesen ismertette a Parlamentben. Mint fogalmazott, Orbán már többször kiállt Matolcsyért, és jelenlétével ezúttal is személyes, illetve kormányszintű támogatásáról biztosította a nemzetgazdasági minisztert. Ugyanakkor - folytatta -, amennyiben a terv mégsem hozza a várt gazdasági fellendülést, akkor az Matolcsy György kudarca lesz. Kiszelly kitért arra is, hogy Matolcsy az első Orbán-kormány idején a Széchenyi Tervvel emelkedő pályára állította a magyar gazdaságot, ám akkor a 2002-es kormányváltás miatt nem derült ki, hogy hosszútávon is versenyképes-e az a politika. Matolcsyt mindig is különállónak tartották a hazai közgazdászok, ezért ha sikerülne a Széll Kálmán Terv megvalósítása, akkor a miniszter rehabilitációja is megtörténne - fűzte hozzá.

Csakhogy az elemzőnek kétségei vannak a terv sikereit illetően. A program gyenge pontjaként értékelte például az egyszeri bevételek mértékét, és a gazdasági növekedését. Kína fejlődik 8-9 százalékkal, India pedig 6-tal, de hol vagyunk mi tőlük - fogalmazott Kiszelly Zoltán, kiemelve, a környező országokban, mint például Lengyelország vagy Szlovákia is 3 százalék alatt maradt. A politológus hiányolta a konkrétumokat az oktatás, az egészségügy és az államigazgatás strukturális átalakítása terén is.

Azon kérdésünkre, mely szerint a Széll Kálmán Terv strukturális átalakítás vagy megszorítás, úgy válaszolt: is-is. Példaként a rokkantnyugdíjasok helyzetét emelte ki. Jó iránynak nevezte, hogy százezer embert vissza kívánnak vezetni a munka világába, ugyanakkor véleménye szerint nem tudni, mi lesz a maradék negyedmillió rokkanttal?

Kiszelly Zoltán a programterv pozitív elemeként értékelte a kormány elszántságát és a konkrét dátumok megjelenését. Magyarázatképpen hozzátette: ez a terv kiszámíthatóságát mutatja. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, ha az első megígért programpont nem valósulnak meg időre, akkor a nyugat előtt elveszíti hitelét a kormány. Amennyiben az ütemezéssel nem lehet gond, akkor visszaállhat a bizalom Magyarország irányába - jegyezte meg Kiszelly, aki szerint az uniós elnökség alatt semmiképpen nem veszélyezteti semmi Matolcsy pozícióját, ahogy nyáron sem valószínű, azonban az őszi ülésszak kezdetén, ha nem lesznek eredmények, akkor következmény is lehet. Az pedig - folytatta - a minisztériumi struktúra átalakítását is hozhatja magával.

Sorsdöntő esztendő lesz 2011

Szomszéd Orsolya szerint abból a szempontból nincs jelentősége, hogy Matolcsy ismertette a programot, hiszen Orbán Viktor kormányfőként természetesen a program fő felelőse, és az ellenzék is bizonyára emlékeztet majd erre. Ezzel kapcsolatosan a politológus kitért arra is, hogy a miniszterelnök már az évértékelő beszédében igyekezett Matolcsy György nevéhez kötni a reformokat, a gazdasági miniszterek pedig korántsem mindig töltik ki a ciklust, ha valami rosszul sül el.

A program részleteiről szólva az elemző úgy fogalmazott, hangsúlyozottan egy tervet bontott ki a kormány, a 26 pont csak a sarokszámokat tartalmazza, azonban nincs konkrét összegekre, részletekre lebontva, vagyis mindössze a keretet határozták meg. Véleménye szerint a Navracsics Tibor által ismertetett dátumok és lépések, a hozzájuk rendelt felelősökkel, egy menetrendet jelentenek, amely alapján számon kérhető a tervek teljesülése. ,,A kiszámíthatóság, tervszerűség fontos üzenet a piac részére, ugyanakkor a kormány számára is lényeges, hogy az egyes határidők elérése során sorban kipipálja az egyes döntéseket, felmutatva, mit végzett el addig" - jegyezte meg.

A miniszterelnök által októberben hangoztatott egy éves időtáv jelentőséget nyert, azalatt kell elkezdeni az átalakításokat, hogy azok a ciklus végére beérjenek. Orbán Viktor retorikájának megfelelően sorsdöntő évről van tehát szó, amelyre adtak egy tervet, de az még nem dönti el a fontos részkérdéseket. Az önkormányzatok közszolgáltatási rendszeréről (amely komoly feszültségforrás) például nem esett szó, bizonyára további tárgyalások szükségesek erről a kormányon belül is - figyelmeztetett Szomszéd Orsolya.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint nem véletlenül kezdődött azzal a bejelentés, hogy a kormány leszámolt a ,,megszorító politikával", hiszen a Fidesz számára kulcsfontosságú, hogy elkerülje az előző politikai vezetés sorsát. Mint fogalmazott, a legfőbb politikai kockázat éppen abból adódik, hogy valóban megújulásként, reformként élik-e meg az emberek a változtatásokat, vagy megszorításként, amely a bizalomvesztés rizikóját hozza maga után. A társadalmi támogatottság megőrzése különösen fontos a kormány számára, hiszen épp annak hiánya miatt kritizálta a Gyurcsány-féle reformpolitikát - fűzte hozzá.

A politológus leszögezte, az értelmezési küzdelem már tart, ebben a kormánynak arra kell törekednie, hogy világosan elmagyarázza az átalakítások értelmét a választóknak, bemutatva a nyerteseket. Azok számára pedig, akiket kedvezőtlenül érintenek a változtatások, megindokolja, miért éri meg az áldozatvállalás. Természetesen a valódi siker mércéje az lesz, mennyire bizonyulnak hatékonynak az intézkedések, mennyire váltják be a hozzájuk fűzött reményeket - zárta gondolatait Szomszéd Orsolya.

ma.hu

Forrás: gondola.hu

http://www.nemenyi.net/default.asp?SID=0&AID=0&Direkt=79361
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: fenntarthatósága, feszültségforrás, közszolgáltatási, magyarázatképpen, reformpolitikát, változtatásokat, kulcsfontosságú, kiszámíthatóság, hangsúlyozottan, figyelmeztetett, nemzetgazdasági, megszorításként, politológusokat, rehabilitációja, áldozatvállalás, miniszterelnök, részkérdéseket, önkormányzatok, átalakításokat, államigazgatás, bizalomvesztés, kormányszintű, sarokszámokat, támogatásáról, kormányfőként, megvalósítása, lengyelország, emlékeztetett, veszélyezteti, kormányváltás, konkrétumokat, minisztériumi, kapcsolatosan, természetesen, retorikájának, támogatottság, alapvető rendszerek, gazdasági miniszterek, üzenete annak, politológus emlékeztetett, gazdasági akciótervet, nemzetgazdasági minisztert, terv mégsem, várt gazdasági, első Orbán-kormány, magyar gazdaságot, 2002-es kormányváltás, hazai közgazdászok, miniszter rehabilitációja, elemzőnek kétségei, terv sikereit, program gyenge, Széll Kálmán Terv, Kiszelly Zoltán, Szomszéd Orsolya, Nézőpont Intézet, Navracsics Tibor, Matolcsy György, Széll Kálmán Tervet, Orbán Viktor, Széchenyi Tervvel,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Föld napja április 22  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  A végzet az  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Ma  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Föld napja április 22  képre írva  Ez a jó az alvásban.  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Szép estét  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Muratáj  Szép estét kedves látogatóimna...  A fenyő nem szép fa, (...)  A Gömb  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Esti kép  Ébredj  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  A Gömb  próbáljuk ki az őszinteséget  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Szent György nap  Beney Zsuzsa - Sirató  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Búzaszentelés  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  A Föld napja  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A végzet az  Facebookon kaptam  Pillangó  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Föld napja április 22  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Volt egy...  Tehetségtelen gyerek nincs.  Tehetségtelen gyerek nincs.  Volt egy...  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Szent György nap  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
alapvető rendszerek, gazdasági miniszterek, üzenete annak, politológus emlékeztetett, gazdasági akciótervet, nemzetgazdasági minisztert, terv mégsem, várt gazdasági, első Orbán-kormány, magyar gazdaságot, 2002-es kormányváltás, hazai közgazdászok, miniszter rehabilitációja, elemzőnek kétségei, terv sikereit, program gyenge, egyszeri bevételek, gazdasági növekedését, környező országokban, politológus hiányolta, államigazgatás strukturális, munka világába, maradék negyedmillió, programterv pozitív, kormány elszántságát, konkrét dátumok, terv kiszámíthatóságát, első megígért, nyugat előtt, bizalom Magyarország, uniós elnökség, őszi ülésszak, pedig &#8211, minisztériumi struktúra, szempontból nincs, politológus kitért, évértékelő beszédében, program részleteiről, tervet bontott, sarokszámokat tartalmazza, keretet határozták, hozzájuk rendelt, menetrendet jelentenek, tervek teljesülése, piac részére, kormány számára, egyes határidők, egyes döntéseket, miniszterelnök által, éves időtáv, ciklus végére, fontos részkérdéseket, önkormányzatok közszolgáltatási, kormányon belül, kormány leszámolt, előző politikai, legfőbb politikai, bizalomvesztés rizikóját, társadalmi támogatottság, politológus leszögezte, értelmezési küzdelem, kormánynak arra, átalakítások értelmét, valódi siker, hozzájuk fűzött, fenntarthatósága, feszültségforrás, közszolgáltatási, magyarázatképpen, reformpolitikát, változtatásokat, kulcsfontosságú, kiszámíthatóság, hangsúlyozottan, figyelmeztetett, nemzetgazdasági, megszorításként, politológusokat, rehabilitációja, áldozatvállalás, miniszterelnök, részkérdéseket, önkormányzatok, átalakításokat, államigazgatás, bizalomvesztés, kormányszintű, sarokszámokat, támogatásáról, kormányfőként, megvalósítása, lengyelország, emlékeztetett, veszélyezteti, kormányváltás, konkrétumokat, minisztériumi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5712
  • e Hét: 19942
  • e Hónap: 31053
  • e Év: 184549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.